svartmögel

Svartmögel och andra typer av mögel är något som drabbar många hushåll i Sverige. Ofta kan det vara svårt att veta om man har mögel hemma eller inte då angreppen både kan vara dolda och synliga. Om mögelangreppet är synligt kan det igenkännas på små bruna, gröna eller gula fläckar på de ytor där angreppet befinner sig. Skulle svartmöglet vara dolt men misstankarna är där, kan ett så kallar mögeltest utföras. Idag finns det flera olika typer av mögeltest som kan ge svar snabbt och enkelt på om man har mögel eller inte. Dessutom kan man själv göra utförandet av testet och sedan skicka in testet för att analyseras.


3 tips på hur du håller svartmöglet borta

Det är givetvis bättre att undvika svartmögel innan det är försent och ditt hem har blivit drabbat. För att bäst göra detta finns det flera olika metoder som är effektiva. De tre mest effektiva tips kommer här:

  • Håll luftfuktigheten i balan.
  • Luftfuktigheten är A och O när det kommer till hur inomhusmiljön är och om svartmögel trivs eller ej. För att undvika en fuktig inomhusmiljö kan en luftavfuktare hjälpa. Denna upptar den fuktiga luften och avger torr luft. Maskinen håller på vatten i luften och bidrar till en behagligare inomhusmiljö.
  • Undvik träfasader. Svartmögel trivs extra bra i träfasader då just trä lätt upptar fukt. På samma sätt håller tapeter och andra liknande material på fukt, jämfört med betong eller mursten. Det rekommenderas därför att undvika denna typ av material om man i förvägen vet att luftfuktigheten är hög hemma och svartmögelangrepp lätt uppstår.
  • Inspektera eventuella fuktskador. Har du av någon anledning fått en fuktskada i din bostad, rekommenderas det att inspektera den för att ta reda på hur allvarlig den är men också om mögel har uppstått i samband med fuktskadan.


Så gör du om ditt hem redan är drabbat

Skulle bostaden redan vara drabbad av svart mögel finns det flera sätt att hålla möglet i schack. Då svartmögel friger mikroskopiska partiklar, kan det till viss del vara farligt och konsekvenserna kan vara flera olika hälsorisker om man lever med det i en längre period. Man bör därför lösa problemet så snabbt som möjligt. Symptom av att ha svartmögel hemma kan bland annat vara svår huvudvärk, allergier och andningssvårigheter. Möglet är inte farligt om du inte känner av några av dessa symptom eller om du inte känner av en obehaglig och unken lukt. Om svartmögel angreppet är synligt kan de drabbade ytorna tvättas rent med vatten och ättika blandat. Applicera blandningen på det drabbade området och låt verka. Tvätta sedan av och torka ordentligt. Ett annat alternativ är vatten och bikarbonat blandat till en mjuk pasta som appliceras på området med svart mögel. Låt verka och torka av ytan ordentligt. Medel som klorin bör undvikas på porösa och ömtåliga ytor, såsom trä och tapeter. Dessa metoder tar inte bort svartmöglet permanent då det kan återkomma. För att rota bot med problemet bör ett test utföras och analyseras. När svart möglet har identifierats bör ytorna och bostaden saneras för att få bort svartmöglet permanent och inte bara tillfälligt. Försiktighetsåtgärder under saneringen bör givetvis också tas och det är viktigt att vara uppmärksam på fuktskador i framtiden.