Det finns få saker som får en bostad att kännas som ett hem som krukväxter. Växterna ger färg, en del av naturen i vardagsrummet och till och med renare luft i vissa fall. Dock är det inte alla som har egenskapen att ta hand om växter. Detta är helt okej, för här kommer en lista på fem krukväxter alla kan hålla vid liv!

Gullranka

Gullrankan är en av de mera populära krukväxterna då den är ganska mångsidig. Gullrankan kan hänga i en kruka, tränas till att klättra eller bara stå i en vanlig kruka. Den klara alla möjliga ljus nivåer och temperaturer så kan överleva både i fönsterkarmen och längre in i rummet. Dessutom har Gullrankan egenskapen att gena luften från olika partiklar. För att ta hand om växten så ska du vänta tills den har torkat lite mellan vattningarna.

Fredskalla

Fredskallan är en vacker blomma med stora gröna blad och med vackra kurviga vita blommor. Liksom gullrankan är fredskallan väldigt bra på att rena luften i rummet från partiklar med mer. Denna växt föredrar lite indirekt ljus med torr luft. Den är därför perfekt för rum med få fönster och. Fredskallan behöver bara vattnas en gång i veckan under sommartid och ännu mindre under vintertid.

Fönsterfikus / Gummiträd

Fönsterfikusen, som även kallas gummiträd (inte som riktiga stora gummiträd), är den mest moderna husväxten i ögonblicket. Detta grundas i dess utseende och mångsidighet. Fönsterfikusen har vackra glansiga mörkgröna löv, och det är upp till dig om de ska växa glest eller buskigt. Detta är på grund av att fönsterfikusen verkligen är mottagligt för trimning. Utan trimning kan fönsterfikusen bli 2,5 meter hög. Dock kan den även hållas nere till en liten buske med hjälp av en liten kruka och genom att trimma skotten. Fönsterfikusen vill ha medium till starkt ljus och cirka 15 till 25 grader i rumstemperatur. Vattna en gång i veckan under sommartid (eller när jorden är torr), och hela vägen upp till en gång i månaden under vintern. Lättare kan det inte bli!

Bajonettlilja / Svärmorstungan

Bajonettliljan eller svärmorstungan har fått sina namn från de långa spetsiga bladen den bär. Denna växt är tålig och svår att döda. Bajonettliljan föredrar lite vatten över för mycket, Se därför till att jorden i krukan hinner toka mellan vattningar. Det ända riktiga kravet bajonettliljan har på sin miljö är rikligt med solljus. Placera din planta i eller nära försterkammen för att se bäst resultat. Dock kan denna växt klara lägre ljus nivåer men växer då betydligt långsammare.

Garderobsblomma / Smaragdblomma

För personen som vill ha en växt men inte har gröna tummar så är där garderobsblomman. Som namnet antyder kan denna växt tåla väldigt lite ljus och kan till och med klara skugga. Dock i dessa låga ljus nivåer så kommer plantan inte att växa utan bara hållas vid liv. Garderobsblomman har tjocka glansiga göra blad som ger lyster till alla rum, och har därför fått smeknamnet smaragdblomma. Garderobslomman tål inte ljus och har till och med en tendens till att torka ut i direkt sol. Med denna kan du komma undan med att vattna så sällan som en gång i månaden, vattna för ofta (när jorden inte är helt torr) så kan du riskera at roten ruttnar.